Najaarsbijeenkomst Oss, za. 4 november 2017 – Ernst Roelofs

Ernst Roelofs (Maastricht) vroeg ons om (ook) de beginnende astrofotograaf eens te informeren over hoe je vanaf statief mooie opnamen kunt maken. Aandachtspunten als scherpstellen, diafragma, sluitertijd, resolutie, ISO-waarden en witbalans kwamen voorbij. Ondanks dat het een eenvoudige manier van fotograferen betreft, moet je ook met deze onderwerpen rekening houden: zoals vocht, trilling, stoorlicht, sensor, brandpuntafstand, seeing, batterijduur, camerakaart(en) enz. Hij haalde ook meteoren-, stersporen-, timelapse- en deepsky-fotografie aan.

Tegenwoordig zijn handige reismonterinkjes uitermate geschikt om langere volgopnamen mee te maken, zelfs met korte telelens. Aan de hand van een serie sfeerbeelden liet hij zien wat er allemaal mogelijk is, zowel in een donkere, landelijke omgeving als onder een felverlichte (stads)hemel.

De spreker had wel erg veel info om in het ingeplande halfuur te proppen. Maar voor wie er echt alles over wil weten: Ernst is bezig om een eBook te schrijven over dit onderwerp. Op onze website staat binnenkort vermeld hoe je hem hiermee kunt helpen dit samen te stellen met tekst en/of fotomateriaal.

2AstrofotografieZonderTelescoop-ErnstRoelofs-4november2017Oss

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s