Webinar ‘Deepsky-astrofotografie’ van za. 24 april 2021

Onze 2e webinar heeft als thema: ‘Deepky-astrofotografie’. Het betrof weer een openbare livestream-uitzending van 20.00 tot 22.00 uur. Ook was er weer de mogelijkheid om LIVE vragen te stellen d.m.v. de chat-functie.

De webinar heeft twee hoofdsprekers. Johan Bakker (Zoetermeer) geeft uitleg hoe je het beste vanuit lichtvervuilde gebieden (en die zijn er helaas veel in Nederland!) met o.a. de juiste filtertechnieken toch mooie resultaten kunt behalen. De andere hoofdspreker, André van der Hoeven (Hendik-Ido-Ambacht), neemt je mee met een boeiende presentatie over astrofotografie met een ‘wetenschappelijk’ sausje: de levensloop van sterren, ofwel sterevolutie!

Ook zijn er twee kortere presentaties: poolafstelling door Petra van der Meijs (Amersfoort) en de uitreiking van de ‘J. der Kinderen AanmoedigingsPrijs 2021’. Dit jaar is de gelukkig winnaar: Wim Klein Breteler (Texel). Hij neemt ons mee naar o.a. verlichtingsloze (!) natuurcampings in Spanje en Frankrijk.
Voor geïnteresseerden zijn hier 2 links naar de websites: http://www.campingvuedulac.com en http://www.campinglaforet.nl
Beide campings zijn gelegen in het donkere Nièvre, in de streek Bourgogne in Frankrijk.

De uitzending blijft op ons YouTube-kanaal geparkeerd staan en is dus te allen tijden terug te kijken:

Onze 1e webinar van za. 3 oktober 2020 (thema: ‘planeetfotografie’) is ook terug te kijken via ons YouTube-kanaal:

Met vriendelijke groeten,
– Het bestuur

Mis geen website-bericht: meld je aan voor de email nieuwsbrief!

Op onze website worden soms verenigingsberichten geplaatst. Dit kan bijvoorbeeld een belangrijke mededeling zijn over ons betalingsbeleid, een bijeenkomstaankondiging of -programma enz.

Als je geen bericht wilt missen, klik dan rechtsonder op de website op het witte icoontje met ‘Volg’ (zie plaatje met rode pijl). Er verschijnt dan een venstertje waarin je je emailadres kunt invoeren (zie rode ovaal). Klik vervolgens op ‘Meld mij aan’ en je ontvangt dan automatisch een email als er op de website een nieuw bericht is geplaatst. Zo blijf je altijd op de hoogte van mededelingen en nieuwtjes binnen onze vereniging!

Lidmaatschapsbetaling voor 2021

Beste leden,

Naar aanleiding van de ‘Belangrijke betalingsmededeling’ op het losse A5je dat bij ASTROBulletin 64 zit, kreeg onze penningmeester opeens enkele 25 euro lidmaatschapsbetalingen van leden DIE DAT VOOR 2021 AL BETAALD HADDEN!

Voor de duidelijkheid: als je al voor 2021 betaald hebt, dan hoef je niet NOG EENS 25 euro te betalen. Het feit dat je ASTROBulletin 64 (de maart 2021 uitgave) hebt ontvangen, geeft aan dat je voor 2021 al betaald hebt.

Voor die leden die nu 25 euro EXTRA (25 euro te veel dus), betaald hebben: de vereniging beschouwt dit als een lidmaatschapsbetaling voor 2022. Die specifieke leden hoeven eind van dit jaar het 25 euro lidmaatschapsgeld voor 2022 dus NIET meer te betalen.

– Het bestuur

Aankondiging: live webinar-uitzending ‘DEEPSKY’ op zaterdag 24 april 2021!

Als alternatief voor onze voorjaarsbijeenkomst (afgelast vanwege Coronamaatregelen), is er op zaterdag 24 april 2021 vanaf 20.00 uur een online webinar-uitzending georganiseerd. Thema: ‘DEEPSKY’. Deze webinar is openbaar, dus ook voor niet-verenigingsleden te volgen. Het is mogelijk om tijdens de livestream-uitzending vragen te stellen d.m.v. de chat-functie.

De benodigde YouTube-link voor deze webinar wordt enkele dagen voor de uitzending op deze website en op onze Facebook-pagina bekend gemaakt. Houdt de berichten hierover dus in de gaten. Tot ‘ziens’ op zaterdag 24 april a.s.!

Belangrijk: betaal de contributie vóór 1 maart!

Om extra ledenadministratie te voorkomen, dient de 25 euro lidmaatschapsbetaling VÓÓR 1 MAART bij onze penningmeester binnen te zijn! Het komt namelijk voor dat een betaling pas ver na deze datum bij ons binnen komt en dat geeft ons onduidelijkheid en administratieve rompslomp. Bovendien moeten we dan ASTROBulletins apart gaan nasturen naar (te) laat betalende leden, die dan vaak al van de ledenlijst zijn afgehaald. Bij betaling NÁ 1 MAART, wordt het MAARTnummer van ASTROBulletin niet meer naar die betreffende persoon verstuurd, tenzij daar extra portokosten voor worden betaald.
Dus: betaal op tijd en voorkom dat je van de ledenlijst wordt afgehaald en je dus het oktobernummer moet missen.

Aankondiging: online WEBINAR op zaterdag 3 oktober 2020!

Als alternatief voor onze afgelaste najaarsbijeenkomst, is er voor zaterdag 3 oktober vanaf 20.00 uur een online WEBINAR georganiseerd. Deze webinar is openbaar, dus door iedereen te volgen, ook voor niet-verenigingsleden. Het is mogelijk om tijdens de livestream-uitzending vragen te stellen d.m.v. de chat-functie.

Via deze (YouTube) link kun je de webinar terugkijken:

Het programma:
1) Opening door voorzitter Frans Lalleman
2) Esther HankoPlaneetfotografie voor beginners; als IK het kan, kan JIJ het ook.
De ringen van Saturnus (met Cassini-scheiding?), de Grote Rode Vlek, poolkap op Mars enz. Welke apparatuur en software heb je nodig en welke juist niet? Hoe maak je van jouw eerste ruwe data toch een scherpe opname? Kortom, een leerzaam beginnerspad naar hogeresolutiefotografie.
3) Nieuwtjes.Bespreking van o.a. de ZWO ASIair Pro (door Maurice Toet) en de Canon Ra camera (door Jan Koet).
4) John SussenbachOp ontdekkingsreis op Mars.
Verenigingslid en ervaren planeet-imager John neemt je mee naar deze buurplaneet aan de hand van zijn eigen opnamen. De oppositie van 2018 werd gedomineerd door een grote stofstorm, die bijna het hele oppervlak aan waarnemingen onttrok. Toch hebben hij en zijn zoon Eric laten zien dat zelfs onder die omstandigheden interessante ontdekkingen kunnen worden gedaan met eigen opnamen. 
5) Sluiting rond 22.00 uur.

Het bestuur wenst iedereen veel plezier tijdens deze webinar! Als deze pilot-uitzending (ook spannend voor ons, dus) in goede aarde valt, dan volgen er in de toekomst zeker meer…

Najaarsbijeenkomst za. 3 oktober 2020 in Maassluis is AFGELAST!

Gezien de nieuwe ontwikkelingen van het Coronavirus (o.a. de ‘2e golf’), heeft het bestuur besloten de aanstaande najaarsbijeenkomst op 3 oktober 2020 NIET DOOR TE LATEN GAAN. Het bestuur vertrouwt op jullie begrip.

Gezien de nieuwe ontwikkelingen van het Coronavirus en de RIVM-maatregelen daartegen, heeft het bestuur besloten de aanstaande najaarsbijeenkomst op 3 oktober 2020 NIET DOOR TE LATEN GAAN. Het bestuur vertrouwt op jullie begrip.
 
Ondanks dat deze mededeling ook op onze website vermeld staat, willen we jullie vriendelijk verzoeken om dit bericht te delen binnen je astronomische vriendenkring, zodat zoveel mogelijk leden en niet-leden op de hoogte worden gebracht.
 
Maar er is ook goed nieuws:
Op za. 3 oktober zal er ’s avonds een online ‘live’
WEBINAR worden gehouden met diverse onderwerpen! Houdt de berichtgeving hierover op onze website en op deze Facebook-pagina dus goed in de gaten.
 
– Het bestuur

 

Programma voorjaarsbijeenkomst za. 4 april 2020 in Maassluis. LET OP: deze bijeenkomst gaat NIET door!

— BELANGRIJKE MEDEDELING —

Gezien de recente ontwikkelingen omtrent het COVID-19 virus, heeft het bestuur van de vereniging besloten de aanstaande voorjaarsbijeenkomst op 4 april 2020 NIET door te laten gaan. Christopher Go (Filipijnen) die wij als gastspreker hadden uitgenodigd is wegens het annuleren van vluchten naar Europa bovendien niet in staat naar Nederland af te reizen. Zijn bezoek is daarom uitgesteld naar de najaarsbijeenkomst die plaatsvindt op zaterdag 3 oktober 2020. Het bestuur vertrouwt op jullie begrip.

Vriendelijk verzoek om dit bericht te delen binnen je astronomische vriendenkring, zodat zoveel mogelijk leden en niet-leden op de hoogte worden gebracht van het annuleren van de aanstaande bijeenkomst.

Het voor ons voor véle jaren bekende, ‘t Oude Theater in Oss per januari 2020 definitief gesloten. We hebben een nieuwe, geschikte bijeenkomstlocatie gevonden: Theater Koningshof, Uiverlaan 20 in Maassluis.

Parkeren: tegenover Theater Koningshof ligt winkelcentrum Koningshoek met een groot parkeerterrein, waar gratis te parkeren is. Openbaar Vervoer: metrostation ‘Maassluis-West’ ligt op 5 minuten loopafstand en bus 126 stopt voor de deur van Theater Koningshof. http://www.theaterkoningshof.nl
Lees verder

Voorjaarsbijeenkomst op za. 4 april 2020 in Maassluis: avondeten-keuzemenu (uiterlijk za. 29 maart doormailen). LET OP: deze bijeenkomst gaat NIET door!

Deze voorjaarsbijeenkomst gaat NIET door!

Gezien de recente ontwikkelingen omtrent het COVID-19 virus, heeft het bestuur van de vereniging besloten de aanstaande voorjaarsbijeenkomst op zaterdag 4 april NIET door te laten gaan. Christopher Go (Filipijnen) die wij als gastspreker hadden uitgenodigd is wegens het annuleren van vluchten naar Europa bovendien niet in staat naar Nederland af te reizen. Zijn bezoek is daarom uitgesteld naar de najaarsbijeenkomst die plaatsvindt op zaterdag 3 oktober 2020. Het bestuur vertrouwt op jullie begrip.

Vriendelijk verzoek om dit bericht te delen binnen je astronomische vriendenkring, zodat zoveel mogelijk leden en niet-leden op de hoogte worden gebracht van het annuleren van de aanstaande bijeenkomst.

Lees verder

!! OPROEP: nieuwe bijeenkomstlocatie gezocht!!

Het bekende ’t Oude Theater’ in Oss is per heden gesloten en vereniging ‘Werkgroep Astrofotografie’ is DRINGEND OP ZOEK naar een NIEUWE ZAAL voor onze bijeenkomst op za. 4 april a.s.! Wie weet er een goede keuze die aan de volgende eisen voldoet?

– Ruimte (+ stoelen) voor 100 tot 130 personen
– v.v. geluidsinstallatie / boxen voor lezingen
– v.v. bar of kantine voor koffie/thee/soep/broodjes e.d.
– Centraal in Nederland (liefst in Noord-Brabant of Utrecht)
– Nabije parkeermogelijkheid
– Gunstig bereikbaar per OV
– Niet meer kostend dan ca. 400 euro per dag

Graag z.s.m. mogelijke locatie(s) doorgeven aan:
Frans Lalleman (voorzitter), dlalleman@hotmail.com
en/of
Marco Verstraaten (secretaris), marco@sassen-verstraaten.nl

Bedankt namens het bestuur!