Najaarsbijeenkomst Oss, za. 4 november 2017  – Ron Brecher

De tweede lezing van Ron Brecher ging over een onverwacht en niet alledaags astro-onderwerp: De Vergelijking van Drake. Dit is een wiskundige formule, die radioastronoom Frank Drake in 1961 opstelde. De formule schat het aantal intelligente beschavingen in ons melkwegstelsel, dat via radioverbinding met ons kan communiceren. Alle factoren die van invloed kunnen zijn op het ontstaan van intelligent leven staan in de formule vermeld.

De kwinkslag die Ron toen maakte, is toen hij de formule van toepassing maakte op de productiviteit van de astrofotograaf: The Amateur Astro Equation! Om het aantal nachten per jaar waarop een amateurastronoom astrofotografisch actief kan zijn te berekenen, werden in de formule alle voor- en tegenwerkingen ingebracht. Dit is het uiteindelijke resultaat voor het fotograferen:

  • Niet-permanente opstelling: 8 nachten per jaar; 295 nachten in een astrofotograafleven
  • Permanente opstelling: 44 nachten per jaar; 1,965 nachten in een astrofotograafleven
  • Remote: slechts gelimiteerd door beschikbaarheid van de apparatuur, waarneemtijd en geld

Na afloop van deze presentatie kreeg Ron uit handen van Frans Lalleman een Holland-kalender en felgele ‘wooden shoes’ pantoffels als extra dank voor zijn komst en in de smaak gevallen voordrachten.

5TheDrakeEquationAndMore-RonBrecher-4november2017Oss

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s