Najaarsbijeenkomst Oss, za. 4 november 2017- Albert van Duin

Routinier Albert van Duin (Beilen) heeft al vele jaren een sterrenwacht in zijn achtertuin met daarin een 40 cm Newton op een 10Micron montering. Met die gewichtige setup maakt hij vooral deepsky-opnamen die tegenwoordig via het zogenaamde ‘plate solving’ worden verkregen.

De kijker kon toch weer eens wat verbeteringen verdienen en via de tekentafel werden er nieuwe, metalen telescoopbeugels gemaakt. Ook de houten spiegelcel kreeg een aluminium update, die volledig met behulp van een waterjet werd uitgesneden. Omdat ook in het Drentse Beilen het stoorlicht oprukt, werd er naar een betere locatie gezocht. Deze werd op een landgoedje bij vrienden in het Duitse Burlage gevonden. Albert had geluk en tikte een vrij nieuwe, tweedehands koepel van 2,5 meter diameter op de kop en deze werd dit jaar op de nieuwe plek geïnstalleerd.

Voorzien van alle technische encoder-snufjes, kan het geheel volautomatisch worden gebruikt, tot het centreren van de waarneemsleuf aan toe. Afgelopen zomer werd zijn ‘Edgar Getreuer Sterrenwacht’ (genoemd naar de vorige eigenaar) feestelijk geopend. Er is nog wel een to-do lijst: ventilatie, weerstation, all-sky camera, SQM en hoofdspiegelverwarming.

We zijn benieuwd naar de remote opnamen, maar ook die van zijn andere speeltje: de 29 cm f/d 2,5 LYNX astrograph die dit jaar helemaal klaar moet zijn!

4VerdereTelescoopontwikkelingenEnMijnNieuweRemoteSterrenwacht-AlbertVanDuin-4november2017Oss

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s